Kennisdag

Eén van de drie fundamenten van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap is kennis. Zowel de vereniging als de Erasmus Universiteit maakt van studenten academisch onderlegde kritische individuen. Daarom organiseren we de Kennisdag. 's Middags organiseren we spraakmakende college's gegeven door Dr. Kompanje en Ig Nobel prijs winnaar Dhr. Moeliker. 's Avonds wordt de voorstelling 'een kleine geschiedenis van bijna alles' van Silvester Zwaneveld georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.

Middagcollege: de maagd, de kilt en de penisverkorter

De laatste veertig jaar heeft Erwin Kompanje vele honderden oude medische boeken verzameld. Echt oud, dus van voor 1900, maar ook velen van voor 1800 en voor 1700. In deze boeken zoekt en vindt hij beschrijvingen van bijzondere behandelingen, zeldzame ziekten en opmerkelijke afbeeldingen. Over deze vondsten publiceert hij vervolgens in de wetenschappelijke literatuur. In deze lezing neemt hij de toehoorders mee in zijn zoektocht naar bijzondere gevallen en illustreert dit aan de hand van zes zeer tot de verbeelding sprekende gevallen. Maak kennis met maagden met in korte tijd enorm groeiende borsten, een bijzondere vorm van kindermishandeling beschreven in 1593, een bizar verstoorde slaap van een Nijmeegse vrouw, een opmerkelijke oplossing voor pijn bij de coitus uit eind 1500, een bizarre aangeboren afwijking uit midden 1600 en waarom Schotten minder last hebben Ik van vruchtbaarheidsproblemen. Een lezing die eerst aan het lachen, maar ook aan het denken zet.

Dr Erwin J.O. Kompanje is klinisch ethicus bij de afdeling Intensive Care van het Erasmus MC. Hij promoveerde op een studie naar de praktijk van postmortale orgaandonatie. Zijn boek De penisverkorter werd een bestseller en is in vele talen vertaald.

Middagcollege: de eend, zijn maat en de schaamluis

Kees Moeliker was twintig jaar geleden toevallig ooggetuige van een geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. Met zijn droog-wetenschappelijke publicatie hierover won hij in 2003 de Ig Nobelprijs voor onderzoek ‘dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet’. Sindsdien gaat hij door het leven als ‘de eendenman’ en cultiveerde hij zijn scherpe neus voor opmerkelijk diergedrag en wetenschap-met-een-lach. Zo volgde hij de merel die vier jaar lang niets anders deed dan tegen het raam vliegen, ontdekte hij eksters die paaseieren roofden, vossen die shoarma eten en trok hij internationale aandacht met zijn oproep om de laatste schaamluis voor het nageslacht te bewaren. Kees Moeliker spreekt over deze en andere hoogtepunten - een inspirerende lezing over hoe een toevallige gebeurtenis zijn leven een verrassende wending gaf, over dieren die het biologieboek te buiten gaan, humor in de wetenschap, en kijken door de bril van een bevlogen bioloog.

De Rotterdamse bioloog Kees Moeliker is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en European Bureau Chief van het wetenschappelijke humortijdschrift Annals of Improbable Research. Voor de Achterpagina van NRC Handelsblad schrijft hij de column Beest die gebundeld zijn in De bilnaad van de teek (2012) en De kloten van de mus (2016).

Avondvoorstelling: een kleine geschiedenis van bijna alles

's Avonds is er in samenwerking met Studium Generale een cabaretvoorstelling georganiseerd. In deze nieuwe cabaretvoorstelling van Silvester Zwaneveld word je lachend slimmer. Aan de hand van het populair wetenschappelijk boek ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’, en in nauwe samenspraak met bestseller auteur Bill Bryson, neemt cabaretier Silvester je mee langs de wonderen van de wereld waarin we leven. Voor de show baseert Zwaneveld zich op informatie uit het boek, aangevuld met persoonlijke ervaringen, hilarische conferences, veelzeggende foto's en animaties van eigen hand.

Een kleine geschiedenis van bijna alles is de beroemde internationale populairwetenschappelijke bestseller, geschreven door Bill Bryson (USA). In het boek komen alle essentiële aspecten van de wetenschap aan bod op het gebied van geologie, scheikunde, paleontologie, astronomie etc. van de laatste vier eeuwen en de grote bekende wetenschappers, zoals Hubble, Curie, Newton en Einstein. Bryson heeft zelf geen wetenschappelijke opleiding en schreef het boek uit ontevredenheid over de vaak ontoegankelijke wijze waarin - interessante- wetenschap vaak wordt beschreven, en niet-wetenschappers (zoals Bryson zelf) vaak afhaken.

Studium Generale

Praktische informatie

Datum, tijd en locatie

Middagcollege's: dinsdag 28 maart van 16:00 tot 18:00 op de Erasmus Universiteit (CB-3)
2017-03-28 16:00:00 2017-03-28 18:00:00 Europe/Amsterdam Lustrum XIX: Middagcollege's CB-3, Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap .

Tussen de colleges en de voorstelling is er een borrel bij café In de Smitse op de Erasmus Universiteit. Hier kun je ook met munten betalen en eventueel eten laten bezorgen.

Voorstelling: dinsdag 28 maart van 20:00 tot 22:00 in het Erasmus Paviljoen
2017-03-28 20:00:00 2017-03-28 22:00:00 Europe/Amsterdam Lustrum XIX: Voorstelling 'een kleine geschiedenis van bijna alles' Erasmus Paviljoen, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam Het Rotterdamsch Studenten Gezelschap .

Na afloop is er ook nog een borrel bij café In de Smitse, waar je ook met munten kunt betalen.

Toegang

Voor iedereen met een lustrumpakket of ticket voor de Kennisdag. Het middagprogramma kost €1,50 en een ticket hiervoor kan aan de deur van de collegezaal (CB-3) gekocht worden (pin). Een ticket voor de avondvoorstelling kost voor studenten €5,- en kan gekocht worden via de webshop van Studium Generale (klik hier). Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in verband met het avondprogramma, dus bestel snel!

Vervoer

Bezoekers reizen op eigen gelegenheid naar alle activiteiten. Het Erasmus Paviljoen is per metro (Kralingse Zoom), tram (Woudestein) en auto (Parkeergarage EUR Plaza) goed te bereiken.

Inhoud kaartje

Een geldig ticket verschaft toegang tot de middagcollege's en de avondvoorstelling 'Een kleine geschiedenis van bijna alles'.

Heb je praktische vragen over de Kennisdag of wil je er graag iets over kwijt? Stuur dan gerust een berichtje naar Jan (jan@hetrsg.nl) of spreek iemand aan van de Lustrumcommissie.